Aile Dizimi

“Aile Dizimi” , Aile Dizilimi yada “Sistem Dizimi” olarak tanımlanan terapi yöntemi her türlü sistemi oluşturan öğelerin temsil edilerek sistemin çözümlenmesinin yapılabildiği bir çözümleme sistemidir. Şirketlerin , sistemlerin hepsinde bir dizilim olsada bireysel çalışmalar daha fazla yapıldığı için Aile dizimi ismi daha yaygındır. Her bireyin ailesi tarafından kendisine taşınan genetic, kalıtsal ve metabolik hafzası gibi birde psişik hafızası vardır.

Her bireyin bir aileye ait olması ve bireysel olarak başına gelen pek çok olay, blokaj ,travma ve hastalıkalrda kullanılabilmesi nedeniyle hayatın pekçok alanında bizlere ışık tutar.  Aile Dizimi Alman terapist Bert Hellinger tarafından yaratılmış ve geliştirilmiş bir yöntemdir. İnsan psikolojisine fenomenolojik alan ve kollektif bilinç dinamikleri ile yaklaşılan bu sistemde geçmişte yaşanmış olgular ,aile yükleri ve tüm blokajlar önem kazanmaktadır.

Her system gibi ailede dengede olması gereken bir sistemdir. Eğer aileden gelen miras olarak taşıdığımız yükler de systemin debüngesini bozacak yerler varsa birey üzerinde travma ,blokaj olarak bun dengeyi bozan yerler dengeye getirilmeye çalışılır.Bireysel olarak yaşanan pek çok zorlanma ve problemin kökenleri aile sistemindeki düzensizliklerden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle aile sistemi üzerinde bir bütün olarak çalışmak elzemdir. İçinde herhangi türden bir ilişki barındıran nerdeyse her durumda bu teknikle ilerlemek mümkündür. 

Tekniğin uygulanması için normal koşullarda aile üyelerini temsil eden kişilere gereksinim duyulmaktadır. Bu nedenle ortalama 06-08  kişilik bir grup insan ile grup çalışması yapmak gereklidir. Ancak çalışmayı insanları temsilen nesnelerle bireysel düzeyde yapmak da mümkün olmaktadır. Bireysel seanslar ile de sistemde dengeye gelmesi gereken yerler görülerek bu noktalar için çözümler oluşmaktadır.

Aile Dizimi çalışması ile her türden sistem ile çalışılması mümkündür. Bir sistem ortak bir enerji alanına sahip bileşenlerden oluşmak demekteri .Aile ,şirketler , gruplar da bu çözümleme çalışmasında yer alabilir.  

Aile Dizimi terapisi, ailenin kuşaklar boyu, birbirine görünmez bir bağla, çok daha derinden bağlı olduğu anlayışı ile ailenin yaşadığı ,göç, kıtlık, kuraklık,yangın, anne ve baba rollerinde uygunsuzluk, düşük, kürtaj, cinayet, istenmeyen gebelikler, tecavüz, taciz ve intihar gibi pekçok olayın etkisinde şekillen sonraki nesillerin üzerindeki travmaların ortaya çıakrılması ve systemin dengeye getirilmesini hedefler.  Aile Dizimi terapisine göre aile sistemini oluşturan bir vicdan vardır ve bu vicdanı rahatsız edecek bir düzen bozukluğu oluşması durumunda tüm sistem rahatsız olmaktadır. Sisteme sonradan katılan bireyler kendilerinden önce var olan bu vicdani dengesizliği gidermek üzere çoğunlukla yaşamlarında mutluluk getirmemesi pahasına belirli roller üstlenmektedir. Bu nedenledir ki psikolojik rahatsızlıkların önemli bir kısmına, hatta belki de çoğuna içinden çıkılan kök ailede yaşanmış ve sistemi vicdanen rahatsız eden bu türden sorunlar sebep olmaktadır.

Oysa klasik psikoloji anlayışında sadece bireyin kendi başına gelen olaylar ve durumlar göz önünde bulundurulur ve o düzeyde çözülmeye çalışılır. Aile Dizimi yöntemiyle yaşayan, yaşamayan, tanınan tanınmayan; sisteme ait tüm bireylerin yaşadığı her şey önem arz etmektedir. Ve hiç tanık olunmamış yahut bilinçte belirgin bir yer kaplamayan olaylar ve olayların başına gelmiş olduğu bireyler son derece önemlidir. Ve çözüm için tüm bu insanlar ve olaylar ile çalışılması gerekmektedir.

Aile Dizimi çalışmasından geçen kimselerde eşleri, çocukları, ebeveynleri ve kardeşleriyle ilişki yeni baştan, yeni doğan bir bebeğin saflığı ve sıcaklığıyla kurgulanmakta, derin bir içsel huzura kavuşulmaktadır. Korkular, zayıflıklar, özgüven sorunları, öfke, kin, soğukluk ve katılık gibi duygular müteakip bir yıl içinde yerini kendine güvene, güçlü duruşa ve kararlılığa; sıcak, yumuşak ve uyumlu davranışlara terk etmekte, böylece yaşam yeni baştan daha enerjik ve dış dünyayla barışık halde yeniden yapılanmaktadır.

Tüm bu içsel yenilenmenin sonunda kaygılar, duygusal bozukluklar, takıntılar ve çok çeşitli bedensel şikâyetlerden kurtulmak çoğunlukla mümkün olmaktadır. Bireysel olarak yaşanmakta olan pek çok zorlanma ve problemin kökenleri aile sistemindeki düzensizliklerden kaynaklanabilmekte olduğu için bu teknikle kişinin geldiği aile ve var olan kendi ailesiyle ilgili her konuda aile dizimi yapılabilmektedir. 

Ancak bunları söylerken, doğrudan hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır yahut kullanılabilir gibi bir sonuç anlaşılmaması gerekmektedir. Aile Dizimi herhangi bir hastalığın tedavisi yerine geçmemekle birlikte hastalığı yaratan ruhsal ve psikolojik tavırla ilgili iş görmektedir. Ruhsal olarak yöneliminin farkına varılması sonrasında bu teknikle eğilimler ve yönelimler değişmektedir. Kişileri hastalıklara ve uyumsuzluklara sevk eden yolun yönünü değiştirmek suretiyle zaman içerisinde daha sağlıklı ve özgür seçeneklere sahip olunabilmektedir.

Dizimdeki roller iki çeşittir:

  1. Dizimi yapılan kişi
  2. Dizimdeki temsilciler

Dizimde bulunan her kişi bu rollerden bağımsız olarak eşit düzeyde fayda görür. Aile Dizimi grup çalışması olarak yahut talep üzerine seans halinde yapılabilmektedir.