DMP – Regresyon Terapisi

Regresyon ‘gerileme, geriye gitme’ anlamına gelmektedir ve regresyon terapisi ile bu yaşamdaki geçmiş dönemlere ait ya da geçmiş yaşamlara ait yaşam terapileri yapılmaktadır.  Regresyon terapisi, ile yaşamımızda zorlandığımız bazen sık sık karşımıza çıkan aynı sorunalr yada karşılaştığımız ve ilerleyemediğimiz olaylardaki çözümleri oluşturmak için başvururuz. Bu yaşammızdaki çocukluk dönemi yada önceki yaşamalrımızda karşılaştığüımız bir olaya ve deneyim bize bu yaşamamızmda şimdi karşılaştığımız olumsuzluk olarak yansımaktadır. Bu olayalrı bulamk izole etmek , dönüştürmek dar baktığımız alanalrı genişletmek ve yeni bir vizyon edinemk için regresyon terapisi uygulanır.

Regresyon terapisi nasıl çalışır?  Regresyon tedavisi, bir kişinin mevcut zihinsel ve duygusal sağlığına müdahale ettiğine inanılan önemli geçmiş olayları çözmeye odaklanan bir yaklaşımdır.

Bu yaklaşım ile fobiler, depresyon, yakınlık sorunları ve diğer bir dizi endişe için çözüm arayan kişilerin, bu sorunların gelişimini etkileyen bulunulan yaş öncesi dönemleri yada gwçmiş yaşamları  yeniden gözden geçirerek ve yeniden zihin durumları ile çözüm sağlanır. 

Çalışma bazen hipnoz ile karıştırılmaktadır oysaki kullanılan tenikler içerisinde  temel olarak psikanaliz teorileri ve tekniklerinden, mevcut çatışma ve duyguları çözmek için geçmiş olayların ayrıntılarını yeniden keşfetmeye vurgu yaparak Gestalt yaklaşımlarından yararlanılır.  

Sigmund Freud, psikanalizin büyümesi sırasında önemli bir figürdü ve fikirlerinin çoğu regresyon terapisinin gelişimini sağladı. 1978 yılında regresyon terapisi alanındaki ilk kitap olan Past Lives Therapy’yi yayınlayan Morris Netherton, dünya çapında regresyon terapisi teorilerini öğret

Regresyon seansını beş aşamada gerçekleşir:

Hazırlık
Regresyon tekniklerini yürütmek
Daha önce bastırılmış duyguların ifadesi ve serbest bırakılması
Bilinçaltının Yeniden Öğrenme / Yeniden Programlanması
Oturum sonucu

Sorununa çözüm arayan danışan derin nefes alma ile rahat bir duruma getirilir ve  daha sonra danışan soruna dair geçmişte önemli bir deneyim hakkında yüksek sesle konuşarak regresyon sürecini kolaylaştırır ve çevreleri ve süreçte ortaya çıkan duyusal duygular hakkında mümkün olduğunca ayrıntılı şekilde anlatmaya başlar. Bu sırada danışan detaylara ait sorular sorularak geçmiş yaşamıdaki duygunun canlı tutulması ve duygusal kapanma anının tespit edilmesine çalışılır. 

Bu duygular ve bastırılan bloke edilen düşünceler  bilinçli zihne getirildikten sonra,  zararlı bir etkiye sahip olabilecekler belirlenir.

Yeniden öğrenme / yeniden programlama aşamasında, danışanda esneklik hissini daha iyi teşvik eden ve uyarlanabilir güçleri geliştiren geçmiş olayı tanımlamanın alternatif yollarını geliştirmek için çalışılır

 
Regresyon terapisinde danışanın spesifik sorunlarına en iyi bakımı sağlamak için tipik olarak teknikleri, Gestalt terapi uygulamalarını ve içsel çocuk çalışmalarını uyarlayarak çözümler üretiriz. 

DMP ise Regresyon terapilerinin içerisine diğer bazı psikanaliz metotlarınında eklenmesiile dahada geliştirilmiş şeklidir ve Deep memory processing- derin anı temizliği olarak da adlandırılmasının nedeni iz bırakan ,yaşamda bizi zorlayan derin anıların bizde yol açtığı kapanmaların ortadan kaldırılmasıdır.