Dünyada son yıllarda hızla yaygınlaşan ancak Türkiye’de henüz yeni yeni duyulmaya başlayan bilinçli farkındalık (Mindfulness) kavramı, mutlu ve huzurlu bireylerden oluşan, barış içinde yaşayan toplumlar yaratmakta geleceğin en çok itibar gören kavramı olacağı kesin.
An’ın, anda olanın farkında olmak üzerine kurulan kavram gerek kişilerin gerekse kurumların verimliliğini arttırmakta, stres yönetiminde, uzun süreli strese maruz kalma durumunda gelişen depresyonun tedavisinde akademik çevreler tarafından da kabul gören bir kavram. University of Massachusetts Medical Scholl’dan Prof. John Kabat-Zinn tarafından dünyaya tanıtılan farkındalık temelli stres azaltma (MBSR) programı, bu güne kadar on binlerce kişinin hayatını değiştirmiş durumda.
Nefes ve meditasyon temelli farkındalık egzersizleri, nörobilim destekli beynin ve zihnin işleyişine yönelik bilgiler ve kimi zaman çiftler halinde kimi zaman dörder beşer kişilik gruplar halinde yapılan paylaşımlarla seminerler verilmektedir.
Zihin geçmişteki olaylar ve geleceğe dair endişelerle sürekli meşguldür. Şimdiki anda çok fazla kalmaz. Olayları, durumları geçmiş deneyimlerine göre otomatik olarak yargılar, karşılaştırır. Yani olanı olduğu gibi değil, bir nevi kendi yazdığı senaryoyu algılar. Bu durum genelde olumsuz düşünceler ve onların tetiklediği olumsuz ruh hallerine yol açar. Yaşadığı yoğun stres altında bu durum depresyona kadar varan sonuçlar doğurabilir. Sonuç; hayattan keyif almayan, canı hiç bir şey yapmak istemeyen, hayatının her alanında sorunlar yaşayan bir insan olur çıkar.